Bij welke schade kom je in aanmerking voor vergoeding?

Geplaatst op

Wanneer je een ongeluk meemaakt waarbij iemand anders schuldig is, verwacht je dat de letselschade na een verkeersongeval wordt vergoed. Helaas is het in de praktijk een stuk ingewikkelder. Zo moet er eerst bepaald worden welke schade er is veroorzaakt en wat de financiële waarde hiervan is. Hieronder geven we je informatie over de manier waarop schade wordt berekend.

Schade bepalen

Bij het bepalen van de schade maakt men een vergelijking. Er wordt gekeken naar de situatie van de slachtoffer voor het ongeval en van daarna. Het verschil dat men ziet, is de schade. Je kunt je wel voorstellen dat dit nog best lastig kan zijn om te bepalen.

Materiële schadevergoeding

Een van de soorten schadevergoeding waar je recht op hebt is materiële schadevergoeding. Dit is schade die uit te drukken is in geld. Denk aan de kosten voor een behandeling na het ongeval, maar ook zaken waar je niet zo snel aan zou denken, zoals extra reiskosten voor een hulp in de huishouding. Dit valt allemaal onder materiële schadevergoeding. Ook bijvoorbeeld een al geboekte vakantie die door het ongeval niet door kan gaan, valt onder deze vergoeding.

Gemiste inkomsten

Wanneer je door een ongeval inkomsten mist (denk aan zelfstandige ondernemers die niet meer kunnen werken), dient dit vergoed te worden door de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. Mocht arbeid helemaal niet meer mogelijk zijn, dan moet de andere partij een rol spelen in de zoektocht naar passend werk.

Immateriële schadevergoeding

Naast materiële schade, heb je als slachtoffer ook recht op immateriële schadevergoeding. Dit is een vergoeding voor het pijn en leed dat door het ongeval is veroorzaakt. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. In verhouding tot andere landen, wordt er in Nederland relatief weinig smartengeld uitgekeerd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze informatieve site nemen we graag van alles met je door als het gaat over je favoriete automerk! Lees snel verder telkens op de hoogte te zijn.

Contactgegevens

Via info @ ar145c.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden