Het vervangen van onderdelen kan een prijzige klus zijn. Vooral de distributieriem is een onderdeel dat hoge kosten met zich meebrengt. Er zijn echter mogelijkheden om het vervangen van de distributieriem te minimaliseren.

Wat vind ik dit onderdeel?

De distributieriem is gevestigd in het midden van de motor. Hierdoor is de distributieriem lastig te bereiken. De riem verbindt alle belangrijke onderdelen, waardoor de motor goed kan functioneren. De riem is voorzien van kartels, waardoor deze niet wegslipt terwijl hij werkt. De distributieriem kan echter gaan slijten, waardoor deze in sommige gevallen moet worden vervangen.

Gevolgen van een versleten distributieriem

Een versleten distributieriem beperkt het goed functioneren van de motor. Doordat het profiel versleten is, kunnen bepaalde tandwielen worden overgeslagen. In dit geval merk je dat de motor minder goed draait. De distributieriem kan ook breken. In dit geval werkt de motor helemaal niet meer en kan er zelfs aanvullende motorschade worden veroorzaakt.

Vervangen van de distributieriem

Bij goed onderhoud wordt de distributieriem bij vaste kilometerstanden vervangen, waardoor de bovenstaande problemen eigenlijk niet kunnen ontstaan. Het verschilt per auto op welke kilometerstanden de riem dient te worden vervangen. Dit wordt bijgehouden in het onderhoudsboekje van de auto.

Uitzonderingen op de vaste vervangpunten

De vaste kilometerstanden waarbij de riem wordt vervangen is bepaald bij gemiddeld gebruik. Als vaak kortere afstanden rijdt, dan slijt het onderdeel sneller. De distributieriem dient dan bij een lager aantal kilometers te worden vervangen.

Kosten besparen op het onderdeel

Het vervangen van de distributieriem bij een Alfa Romeo is relatief prijzig. Voor de reparatie kunt u echter ook kiezen voor gebruikte Alfa Romeo onderdelen. Gebruikte Alfa Romeo onderdelen vindt u bij autosloperijen die werkende onderdelen demonteren uit afgekeurde auto’s. U kunt ook altijd uw garage vragen om gebruik te maken van tweedehands auto onderdelen. Op deze manier drukt u de kosten van de reparatie van uw Alfa.